VEUS

A Palabra Xusta

A Palabra Xusta

Documental - Director: Miguel Piñeiro

L'important és la primera part d'una persona

Una mestra i pedagoga de 92 anys torna a una casa parada en el temps. Allí, Antía Calç Vázquez “Tita” inicia una conversa amb els seus records, les imatges d'una vida atrapades en velles fotografies, el paisatge de muntanya que envolta la casa i la memòria de l'amor de la seva vida, Antonio Beiras

Amanda Far

Amanda Far

Psicòloga per la UIB i Especialista en Neuropsicologia de les Altes Capacitats

El món és divers, i aquest és un fet que l'educació no pot obviar

“Empollones” i altres mites

Psicòloga per la UIB i Especialista en Neuropsicologia de les Altes Capacitats per la Universitat de la Rioja (UR). Actualment, codirectora del Centre ICARUS (Centre específic d'Altes Capacitats), on es considera que les AA.CC són una peça important de l'engranatge educatiu.

Antonio Machado: Los Días Azules

Antonio Machado: Los Días Azules

Documental biopic - Directora: Laura Hojman

La poesia és acció

"Los Días Azules" recupera la memòria i l'obra d'Antonio Machado, en el 80 aniversari de la seva mort. La vida del poeta, com a símbol de l'Espanya que es va perdre: un cant a la importància de la cultura per a la vida, per al progrés i per a crear una societat millor. Premi Imaginera 2020 al millor Documental.

“Estos días azules y este sol de la infancia".. Tal és l'últim vers que va escriure Antonio Machado abans de morir, i en ell conflueixen el principi i el final de la seva vida: la infància sevillana i l'exili de Collioure. Prenent aquest vers magistral com a leitmotiv, la pel·lícula recorre la vida de Machado a través dels llocs en els quals va viure i va treballar.

Personalitats com Ian Gibson, Elvira Lindo, Antonio Muñoz Molina i Luis García Montero, entre altres, ens acompanyen en aquesta semblança del Machado poeta, filòsof i dramaturg. Reconstrucció en la qual es retrata també el seu llegat com a home cívic, hereu dels valors de la Institució Lliure d'Ensenyament, la qual va defensar la cultura i l'educació com a motors de canvi de la societat.

Carlota Juncosa

Carlota Juncosa

Autora, professora i instructora de mindfulness i artista gràfica.

Deixa'ls que vegin el millor de tu, perquè vegin el millor de si.

Regulació emocional, atenció plena i processos creatius

Instructora acreditada de mindfulness per l'Institut Esmindfulness, artista interessada en assaig gràfic, actualment escriu i investiga sobre la incidència de l'atenció plena en el procés creatiu i imparteix tallers de meditació i dibuix des de 2018. Professora a l'Escola Massana, utilitza el dibuix i l'escriptura com a mitjans d'expressió. Ha realitzat una sèrie de fanzines, ha publicat Carmen de Mairena. Un intent de biografia (Blackie Books). També ha impartit tallers infantils de còmic i filosofia per a nens.

Francesto Tonucci

Francesto Tonucci

Pedagog i escriptor

Cal deixar temps als nens a les tardes

Un conte per telèfon

Pensador, psicopedagog i dibuixant italià. És autor de nombrosos llibres sobre el paper dels nens en l'ecosistema urbà, així com de diversos articles en revistes italianes i estrangeres.

Com a pedagog, se'l coneix pel seu activisme urbà en defensa dels nens. Entre els seus experiments més destacables es troba el llibre La ciutat dels nens, un treball que Tonucci va realitzar a la ciutat de Fano, on va defensar que el canvi a les ciutats ocorrerà quan siguin pensades per als més petits.

Juan Mata Anaya

Juan Mata Anaya

Professor jubilat de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de Granada

Necessitem ficcions per a entendre la realitat

La fantasia no és fake

Professor de la Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat de Granada. Doctor en Didàctica de la Llengua i la Literatura. Entre altres llibres ha publicat Com mirar a la lluna i Confessions a una mestra sobre la formació del lector. Ha escrit obres per a companyies de dansa contemporània que treballen per a nens, així com per al Planetari del Parc de les Ciències de Granada. La seva labor de divulgació dels llibres i la literatura ha merescut algunes distincions, entre elles el Premi Fira del Llibre de Granada 1998 i el Premi Andalús de Foment de la Lectura 2002, atorgat pel Centre Andalús de les Lletres. És coautor de l'exposició itinerant "Amar leer". Sosté el blog Discret lector.

Laura Hojman

Laura Hojman

Cineasta. Guionista, directora i productora

“Los días Azules”, de Machado ens anima a fugir de l'individualisme.

Llicenciada en Història de l'Art. Màster en Gestió Cultural. Documentalista i guionista. Ha dirigit els documentals "Tierras Solares", "Antonio Machado. Los días azules" i "María Lejárraga. L'autora en l'ombra" (aquest últim en postproducció).

Leticia Ruifernández

Leticia Ruifernández

Il·lustradora

Necessitem escoltar-nos i contar-nos les nostres pròpies històries.

Neix a Madrid, on estudia la carrera d'arquitectura. Treballa creant llibres com a il·lustradora i a vegades també els escriu. Ha publicat més de quaranta llibres i ha rebut premis tant nacionals com internacionals.

Molt del seu amor per la pintura i els llibres l'intenta transmetre en els tallers de creativitat. Li encanta coordinar murals de pintura efímera, en els quals participen fins a tres-centes persones.

Porta quinze anys vivint en un poblet de Càceres amb la seva família. Viure en la naturalesa inspira el seu treball. Aquí és on té l'estudi en el qual crea els seus llibres, que s'han publicat des del Canadà fins a Korea.

Ara comença un projecte editorial que es diu Papel Continuo per a poder tirar endavant alguns llibres propis.

Macarena Trujillo

Macarena Trujillo

Professora i investigadora en la Universitat Politècnica de València

Obrir la mirada, incentivar la interdisciplinarietat entre els diferents elements del carrer

Matemàtiques De carrer

Des de 2005 treballa com a docent i investigadora en la Universitat Politècnica de València. Anteriorment, mentre estudiava, va exercir molt variats treballs, des de pintar "soldaditos" de plom fins a doblegar llençols i mantes en una bugaderia industrial, o realitzar el cens de la població, entre altres.

María Antònia Vallespir

María Antònia Vallespir

Mestra de primària CEP Pare Bartomeu Pou - Algaida

El nostre projecte és un projecte de centre, un projecte de tots

I ara què? Com comencem? Robòtica i Pensament Computacional

Diplomatura de mestra en Educació Musical i Educació Primària per la Universitat de les Illes Balears.
Estudis musicals en el Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.
Seminaris d'Educació Musical.
Formació en competències STEAM / digitals, en PMT (Programa de Millora i Transformació), metodologies de l'àmbit lingüístic i emocional.

Actualment treballa en el CEIP Pare Bartomeu Pou des de fa 10 anys com a mestra de primària i aquest és el 5è any que és cap d'estudis del centre.
Els seus principals interessos giren al voltant de les estratègies per a millorar l'organització del centre en general i també tot el relacionat amb unes certes àrees del currículum, sobretot les Matemàtiques, el Pensament Computacional i la Robòtica.

María Rodrigo Yanguas

María Rodrigo Yanguas

Psicòloga, Entrenadora superior de la Federació Espanyola d'Escacs

Els escacs és una escola per a la vida

De vianant a peó: escacs i emocions

Especialitzada en psicologia esportiva, és entrenadora superior de la Federació Espanyola d'Escacs. Interessada a investigar com es desenvolupa la psicologia de les emocions mitjançant els escacs. Divulgadora i streamer en la pàgina web chess.com

Puri Martín

Puri Martín

Mestra de primària CEP Pare Bartomeu Pou - Algaida

El nostre projecte és un projecte de centre, un projecte de tots

I ara què? Com comencem? Robòtica i Pensament Computacional

Diplomatura en Escola Universitària de Professorat d'EGB (especialitat Educació Especial) en la Universitat de Salamanca.
Llicenciatura en Filosofia i Ciències de l'Educació (especialitat Orientació Escolar) per la UNED. Postgrau en Formació d'Adults en la Universitat de Barcelona.
Formació en competències STEAM/digitals i especialista en Trastorns de l'Aprenentatge, TDA-H, TEA i altes capacitats.
Experiència professional com a mestra d'adults i com mestra PT en centres d'Infantil i Primària.
Actualment, treballa en el CEIP Parei Bartomeu Pou des de fa 10 anys com a mestra PT.

Els seus interessos estan encaminats cap al món del Pensament Computacional i la Robòtica i tot allò que estigui relacionat amb les dificultats d'aprenentatge

Rafa Rivera

Rafa Rivera

Arquitecte. Professor jubilat d'Urbanisme de la Universitat Politècnica de València

Només des de la trobada podrem canviar el món. Almenys el nostre petit món

Jugar a trobar-se / Matemàtiques De carrer

Pedagog per intuïció. Exercici lliure de la professió. Pensador urbanístic. Arquitecte municipal dels ajuntaments de Godella i de València (parc Gulliver). Col·laborador de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Comunitat Valenciana. Vinculat al Moviment Associatiu de València

Rocío Egío

Rocío Egío

Il·lustradora i dissenyadora

La felicitat és una cadireta al sol

Els Aliments Fantàstics

Realitza estudis d'Arquitectura Superior per la Universitat Politècnica d'Alacant, continuant la seva formació amb el Màster en disseny gràfic per la Mr Marcel School de Madrid.

Ha desenvolupat la seva labor com a directora d'art de Goodlife Coffee i com a dissenyadora gràfica en Memo internacional i Behind. Actualment, a més de portar una vida en colors, dedica el seu temps a realitzar dissenys lliures en projectes diferents àmbits, i està centrada en el desenvolupament del seu treball propi des de Lausanne.

Rocío Salas

Rocío Salas

Llicenciada Psicologia, per la UIB. Experta Universitària en Diagnòstic i Educació dels Alumnes amb Altes Capacitats.

Aprendre tots junts és possible

Aprendre tots junts és possible - Estratègia Programació Multinivell

Des de fa 30 anys treballa en l'àmbit educatiu. Com a docent ha impartit classes en les etapes de Primària i Secundària, en Batxillerat, Formació Professional i com a professora associada en la UIB. Des del 2000 és cap del Departament d'Orientació i cap d'estudis d'Educació Infantil i Primària del Col·legi Lladó. Membre del Grup de Recerca en Altes Capacitats Intel·lectuals (GIAC), que pertany al grup I+DEL, de la Universitat de les Illes Balears. Des del 2007 assessora i imparteix cursos de formació a alumnes, pares i docents en relació a la identificació i intervenció amb l'alumnat amb AACC.

Rosa Liarte

Rosa Liarte

Professora, experta en educació digital

L'educació és el camí per a fer visible a la dona

Com començar un projecte Aprenentatge Servei?

Neix a Màlaga en 1984. Es llicencia en Història per a després començar el seu camí com a docent. És col·laboradora honoraria de la Universitat de Màlaga de l'àrea de coneixement de la Didàctica de les Ciències Socials de la Facultat d'Educació.

Aposta per les xarxes socials en les seves classes, com a ferma defensora de l'ús de la tecnologia a l'aula.

En aquesta edició de PAULA mostrarà com, a través de la metodologia de l'aula invertida, es poden realitzar projectes ABP amb l'alumnat i “ludificar” les seves classes, mostrant múltiples exemples d'aula.

És Apple Distinguished Educator (ADE Class 2015), Google Trainer (2017) i Google Innovator (#SWE17)

Rosabel Rodríguez

Rosabel Rodríguez

Doctora en Psicopedagogia

Deixar que segueixin solos el seu camí, no és una solució

Aprendre a identificar les altes capacitats a l'aula

Doctora en Psicopedagogia per la UIB (premi extraordinari de tesi), Titular d'Universitat de l'àrea de Psicologia Evolutiva i de l'Educació del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació de la UIB. Ha treballat en el camp de les Altes Capacitats intel·lectuals (superdotació i talent), la formació del professorat universitari, la convivència i la disciplina escolar. Les seves recerques giren entorn del camp de les altes capacitats intel·lectuals, la superdotació i el talent, especialment en relació al procés educatiu i formatiu del professorat, i en l'aspecte de la convivència escolar.Directora dels cursos de "Especialista Universitari en Audició i Llenguatge". Directora del Postgrau Universitari "L'Educació a través del Joc". Directora del Curs d'Expert Universitari en "Disciplina Escolar: prevenció i intervenció per a la millora de la convivència en l'Educació Secundària Obligatòria". Ha exercit els càrrecs de Vicedegana de la Facultat d'Educació i Cap d'Estudis de Psicopedagogia, a més de ser Directora del Servei d'Ensenyament Flexible i a Distància de la Universitat de les Illes Balears "Campus Extens".

Soledad Gallego-Díaz

Soledad Gallego-Díaz

Periodista

Les fake news són armes de distracció massiva

En cerca de l'esperit crític

Va estudiar periodisme a l'Escola Oficial de Madrid i alguns anys de Filosofia i Lletres a la Complutense.

Va arribar a El País immediatament després de la seva fundació. Va ser cronista política i parlamentària fins que en 1979 fou corresponsal a Brussel·les. Després va ser corresponsal a Londres, Paris i Nova York.

Entre el 8 de juny de 2018 i fins al 15 de juny de 2020 va ser ladirectora del diari El País, sent la primera dona a ocupar aquest càrrec des de la fundació del diari en 1976.

Uno para todos

Uno para todos

Pel·lícula - Director: David Ilundain Premi Forqué al Cinema en Educació i Valors

Un mestre et pot canviar la vida

Un professor interí assumeix la tasca de ser tutor d'una classe de sisè de primària en un poble completament desconegut per a ell. Quan descobreix que ha de reintegrar a un alumne malalt a l'aula, es troba amb un problema inesperat: gairebé cap dels seus companys vol que torni a classe.

Va com va Teatre

Va com va Teatre

Espectacle col·lectiu després de llargues converses amb les nostres àvies.

Va com va Teatre és una companyia formada per dues actrius graduades en l'Institut del Teatre de Barcelona, Marina Mulet i Anna Berenguer, i per Sandra Monfort, música graduada a l'Escola Superior de Música de Catalunya. Al projecte se sumen també David Maqueda, actor i director, i Joan Fortuny, arquitecte i escenògraf. Tot això conforma una companyia que parteix d'un treball de creació col·lectiva.

La companyia compta amb una trajectòria consolidada, que va començar fa quatre anys amb un primer projecte, Va com va (Tornar a les arrels)", que ha anat de gira per escenaris de Catalunya, València i Mallorca, i que ha participat en festivals com EVA, LOLA o Fira Litterarum. Aquest espectacle, actualment en gira, ha estat guardonat amb el segon premi del públic i l'esment especial del jurat a Escènia 2019.

Yolanda Martínez

Yolanda Martínez

Professora de Secundària. Directora de CEP IBSTEAM

Robòtica, inclusió, entusiasme i ganes de transformar el món

Transformació digital educativa per a afrontar els reptes actuals.

Directora i fundadora del CEP IBSTEAM, centre per a impulsar la competència digital, l'àrea STEAM i liderar els plans digitals educatius dels centres educatius no universitaris de la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

Docent de Secundària, especialitat tecnologia. Coordina projectes com el programa de transferència i robòtica educativa RobotIB, aula del futur, programa Erasmus STEAMing 4 the Future i ESERO de l'Agència Espacial Espanyola.

Formadora de robòtica i pensament computacional de docents i alumnes. Ha participat en concursos internacionals amb alumnat de secundària.